Kuchnia na Wyspach Kanaryjskich jest smaczna i urozmaicona. Przede wszystkim królują owoce morza, gdyż jest ich tu pod dostatkiem. Krewetki,
ryby, kalmary, małże czy ośmiornice podawane na przeróżne sposoby zawsze smakują idealnie. Często podawane z sosem mojo rojo czy mojo verde a takze z
kanaryjskimi ziemniaczkami papas arrugadas tworzą fantastyczne połączenie i zachwycają za każdym razem tak samo. Oczywiście do pełni szczęścia należy
skosztować lampkę czerwonego wina a wówczas kubki smakowe są w pełni usatysfakcjonowane. Bardzo popularne na Wyspach Kanaryjskich jest również mięso robione
na drewnianym grillu. Kurczak, królik, żeberka czy karkówka to główne dania podawane w lokalnych restauracjach. Zawsze soczyste, doprawione swiezymi ziołami
podawane z sałatka, ziemniaczkami, popularnymi papryczkami pimienta de padron, sosami czy pieczywem. Na zakończenie posiłku nie można zapomnieć o wypiciu kawy baraquito,
która zastąpi rownież deser.
Najbardziej znane lokalne potrawy to ziemniaki gotowane w skorupkach - Papaas Arrugadas (wyśmienite z sosami Mojo Verde albo Mojo Rojo), Gazpacho, Garbanzas, Paella, Conejo, Pollo a la plancha,
Carne a la plancha, Gambas al Ajiilo, kawa - Baraquito a na deser flan (podobne do naszego polskiego budynia).
Wyspy Kanaryjskie to jedne z najpiękniejszych miejsc na ziemi. Zachwyca klimatem, spokojem, przepięknymi widokami oraz jedzeniem, które jest zawsze świeże, zdrowe, urozmaicone, bogate w witaminy i zachwyci każdego.